2012年北京中考英语听力真题

发表于:2015-03-10 16:52 [只看楼主] [划词开启]


英语试卷

 



听力理解(共24分)

一、听对话,从下面各题所给的ABC三幅图片中选择与对话内容相符的图片。每段对话读两遍。(共4分,每小题1分)

1.

  


           A.                      B.                     C.

2. 

         

            A.                      B.                     C.

3. 

              

            A.                      B.                     C.

4.

            

            A.                      B.                     C.

二、听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的ABC三个选项中选择最佳选项。每段对话或独白读两遍。(共12分,每小题1分)

请听一段对话,完成第5至第6小题。

5. Where does the woman want to go?

A. The library.           B.The post office. C. The City Bank.

6. What should the woman do at the traffic lights?

A. Turn right. B.Tum left. C.Go forward.

请听一段对话,完成第7至第8小题。

7.Why did the woman take pictures of her flat?

A. To put them in her living room.

B.To show them to her friends.

C. To send them to her parents.

8. Which room does the woman like best?

A. The study.    B.The living room.C.The 、bedroom.

请听一段对话,完成第9至第10小题。

9. When does the man go to the gym every day?

A. After breakfast.    B.After lunch.    C.After dinner.

10. What's the man's job?

A.A reporter.    B.An actor.    C.A doctor.

请听一段对话,完成第11至第13小题。

11. Why is the man asking for hot water?

A. He is thirsty.    B.His feet hurt.C.He feels cold.

12. How well did the man do in the race?   

A.He was in the middle.

B. He was one of the fastest.

C. He was one of the slowest.

13. What can you learn from the conversation?

The man enjoys running.

B. The man wants to win the race.

C. The woman will run with the man.

请听一段对话,完成第14至第16小题。

14. What's the speaker mainly talking about?

A. His students.    B.His job.  C. His trouble.

15. What do the students usually do duringthe lesson?

A. Mark their coursework.  B.Do experiments.    C.Answer questions.

16. What does the speaker think of his way of teaching?

A. It bores the students.    B.It saves time C.It works.


三、听对话,根据所听到的对话内容和提示词语,记录关键信息。对话读两遍。(共10分,每小题2分)

Healthy Dentistry

To: Dr. Lee

   Patient’s name: Bill __17__

   Last check-up: __18__ ago

   Check-up time: __19__, July 4

7:30 in the __20__

   Room number: __21__



知识运用(共25分)

四、单项填空。(共13分,每小题1分)

从下面各题所给的ABCD四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。

22. The lovely girl is from Class6. ____ name is Alice.

A. Her                  B. His                                 C.Your                  D. Its

23.—Is your father home?

—No,he’s working late ____ the office.

A. on                           B. at                                   C. of                            D. to

24. There were only two paintings for sale and he bought ____.

A. all                           B. any                                 C. both                         D. some

25. Let’s ____ for a walk, shall we?

A. to go                B. going                       C. go                           D. gone

26.   —Where were you last Saturday?

—I ____ in the Capital Museum.

A. am                   B. will be                           C. was                          D. have been

27.   —Mum, must I wash the dishes right now?

—No, you ____.

A. shouldn’t          B. wouldn’t                  C. mustn’t                    D. needn’t

28. I work hard this term, but Peter works much ____.

A. hard                        B. harder                      C. hardest                     D. the hardest

29.   —May I speak to the headmaster?

—He ____ a meeting now. Can I take a message?

A. is having           B. had                                 C. has                          D. will have

30. There are no buses, ____ you’ll have to walk.

A. so                            B. or                                   C. but                          D. for

31.   — ____ is the dictionary?

—It’s $22.95

A. How old           B. How long                 C. How thick         D. How much

32. I ____ Mr. Smith since he moved to Shanghai.

A. didn’t hear from                                          B. don’t hear from

C. won’t hear from                                    D. haven’t heard from

33. Today, computers are really helpful. They ____ everywhere.

A. use                          B. are used                          C. used                  D. were used

34.   —Can you tell me ____ the prize, Tom?

—Last year。

A. when you got                                              B. when did you get

C. when will you get                                        D. when you will get

五、完形填空。(共12分,每小题1分)

     阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的ABCD 四个选项中,选择最佳选项。

Several weeks ago, our headmaster, Mr. Gaudi, told usthat our school had been chosen to compete on Smart Aleck—a game show which my best friend Carla and I both love. Carla has a good imagination, and I know a lot of history, so we thought we’d be good __35__ for the team.

A few days later, Mr. Gaudi held a meeting with everyone interested in the__36__ . He told us that Smart Aleck uses a five member team. He also said that three more people would be needed as backup(替补). Unluckily four times that many students were at the meeting. So Mr. Gaudi said we would have a __37__ and the top eight scorers would become the team and the backup.Everybody agreed that this was a __38__ way to decide.

Yesterday, all of the hopefuls went to the dining hall after school. We would have to decide the starting line-up(阵容).Mr. Gaudi acted as the host. After a couple of hours, all the __39__ on the team were set except one. Carla and I __40__ for that last position.We had to hold a one-on-one competition between the two of us.The winner would be on the team and the loser would be the backup.

Midway through our two-person competition,I was starting to pull ahead.__41__ I saw the look on Carla's face.I waited for a second and knew what I had to do.As much as I wanted to be on Smart Aleck,Carla wanted __42__ even more.So,starting with my next question,I held back and let Carla __43__,just by a little bit.Her expression as she __44__ she would be on the show made up for my not being on the team.And since I will go as backup,I'll still have the fun of seeing the show up close.

Was I __45__ by not trying as hard as I could?I don't think so.No one noticed,and Carla and I didn't __46__ it.It won't hurt the team because Carla will be a very good competitor on the real show.I think that making my best friend happy was the right thing to do.

35. A.choices         B.pairs           C.leaders               D.fans

36. A.course          B.work           C.trip                   D.show

37. A.direction       B.discussion    C.competition        D.conversation

38. A.special          B.hard                   C.fair                           D.funny

39. A.places           B.rules           C.names                D.orders

40. A.tied                     B.clapped              C.cried                  D.returned

41. A.Still                    B.Never         C.Then                  D.Again

42. A.us                B.it                       C.me                            D.her

43. A.wait                    B.turn                   C.move                 D.win

44. A.accepted       B.realized              C.considered          D.decided

45. A.coming       B.refusing             C.helping                     D.cheating

46. A.mean            B.plan                   C.regret                 D.say

阅读理解(共44分)

六、阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的ABCD四个选项中,选择最佳选项。(共26分,每小题2分)

A

Join Us for a Day at Sun Valley Amusement Park

Children aged 10 to 14 are invited to take part in the “Event of the Summer” at Sun Valley Amusement Park, the most popular amusement park on the East Coast. Sun Valley has more than 80 amusement rides. For sports lovers, there are basketball courts, an indoor baseball field, and climbing walls.

No amusement park would be complete without a gift shop. Sun Valley has two.

You won’t want to miss out on this day of fun. Join us at Sun Valley Amusement Park on July 14 Register(登记)early.

l  The cost of the trip is $25. This includes tickets and all rides.

l  We suggest that all children bring lunch.

l  Buses leave at 9:00 AM and return at 5:00 PM.

l  Rain Date: Wednesday, July 16.

Register at the Children’s RecreationCenter at the Town Hall by July 3.

A one-day registration will also be held on July 1 at the Brown School.

For more information, call Jane Parks at 555-7267


47. Who can take part in the “Event of the Summer”?

A. Children under 5                                   B. Children over 16

C. Children aged 10-14                       D. Children aged 5-9

48. The children had better bring ____

A. a basketball             B. lunch               C. a gift                D. gloves

49. When can children register at the Brown School?

A. On July 1                 B.On July 3    C.On July 14         D.On July 16

B

Street Ping Pong— Ping!

Do you like table tennis? If you had travelled to cities in the UK like London or Birmingham last summer, you might have seen one of the dozens of free tablesthat were there as part of a project (项目) called Ping!.

What is Ping!?

Pingis a three-year table tennis project. It has been running since 2010 and this year, 2012, is the final year. The idea is to put free table tennis tables in eight different towns in the UK for four weeks during the summer. Each table comes with its own bats and balls and is free to play. You can find the tables outdoors.

What does Ping! hope to achieve?

It would be great if Pinghelped find a new Olympic table tennis star but what Ping! really hopes. to achieve is just to get people playing and having fun together."Putting a ping pong table on the street gives people a chance to connect with other people," said MeeraSodha, Ping! Project Manager.

One of the towns that took part in the project was Hull, a city in England. Forty-five tables were put into the city. JakobAdamski, an ESOL student learning.English, said, "I really enjoyed playing table tennis in the park. It was alsoagood way for me to practise my English and meet people."

50 When did the Ping! project start?

A. Last summer.                           B. Last winter.

C. In 2010.                                D. In 2012.

51. What's the Ping!project?   

A. Choosing table tennis stars.

B. Holding table tennis matches.

C. Teaching people how to .play table tennis.

D. Putting free table tennis tables in some towns.

52. The purpose of the Ping!project is 

A. to help people practise English

B. to invite people to visit the UK cities       

C. to get people to play and have fun together.

D. to encourage people to take part in the 2012 0lympics

C

The right name is important in the business world. All you have to do is think of the names for some of the products you buy every day and you’ll agree that the name and the product are connected in the everyone’s mind.

In many countries, successful trade or brand names are protected by law. This is so that other companies cannot make a product and, in fact, be buying something different. Businesses register a company or a product name with the government. In fact, more than 1,000 product and company names are registered every hour. Many companies spend a lot of money to find the right name for their products. A good example of this is. In the car industry. Some successful names for cars have powerful associations (联系).The Ford Mustang and the Jaguar are only two examples of choosing the names of animals that are fast and strong.

When a U. S company decides to sell its product in another country, it has to make sure that the product name translates properly. When Coca-Cola introduced its soft drink to China, it looked for the right name. It wanted a name that would do two things. One was to present its image(形象)in Chinese and the second was to be close to its first brand name—Coke. It took some efforts before finding the right word —which sounds similar and translates as “happiness in the mouth”. Asian company names are not new to the United States. The brand names of Samsung and Sony have been successful. Finding the right brand name is a big business. Asian companies that sell to foreign markets pay to find a name that will connect with its customers. There are even naming companies that specialize in inventing product names. These companies can charge (要价)up to $100,000 a word for their creations. But it’s worth it. Successful companies know how important the right brand names are for their development.

53. Why are trade names protected by law in many countries?

A. To make companies pay for naming service.

B. To help people choose the best products

C. To present good images of the products.

D. To prevent good images from being copied

54. What can we learn from the passage?

A. Many companies care about the cost of finding the right names

B. Creative trade names can help companies to have a larger sale

C. The government often does business with naming companies

D. It is considered necessary for cars to be names after animals

55. What’s the best title for the passage?

A. The Business of Names

B. The Development of Names

C. The Rules of Naming Business

D. The Methods of Choosing Names

D

Reading Oliver James'Affluenza,I thought about what often happens at home.My 12-year-ole daughter is in tears."I have so take a test tomorrow.I don't understand any of it,"she cries out.After shouting and shutting her door,she calms down enough to go through her notes.The following dry I ask her how the test went and the just says"OK,I got a nine".

"Wow.well done!"I say,before she finishes with "But I never get a ten!"

According to James,this obsession with getting top marks has been a bad development,which encourages people to think of education in terms of work and money.To test this,I asked my daughter why she was so worried about her tests.She looked at me as if I was thick."Well,if I don't get good grades,I won't be able to afford nice things like a car and stuff."

I was quite surprised,because I don't consider myself a pushy parent.But James suggests showing any interest in grades sends the message that what is important is result and it leaves students feeling failures even if they are very bright.He points to the Danish system(体制)of education as a better model.Creating happy citizens who have good social skills is seen as more important than high achievements at school or the needs of business.

For me,I cannot remember the last time I had to work out the area of a circle,recite a Shakespeare poem or grammar rules,yet I have lived a happy life.What I really needed to learn at school was how to make polite conversations,or how to avoid getting into debt or how to develop good personality.

This is in fact similar to what Oliver James really has in mind.And he is looking for schools where students are encouraged to find and follow their own interests,something more like Tongjon.Tongjon has been developed in some Korean private schools.It is quite different from the more rigid system of learning things by heart that is used in Korea,and indeed in many other school systems around the world.

As the Russian poet Pushkin said,"Inspiration(灵感)is needed in geometry(几何学)just as much as in poetry ",and inspiration does not come from endlessly revising for tests or getting worried about them .

56.What does the writer probably think of his/her daughter?

A.She sets herself a goal too high to reach.

B.She should be more polite to her parents.

C.Sheis hard-working but not very bright.

D.She takes her grades much too seriously.

57.What does the word "obsession"in paragraph 3 mean?

A.A plain and unavoidable fact.

B.A satisfied and very proud state.

C.A practical and widely-used way.

D.A fixed and often unreasonable idea.

58.What can we infer from the passage?

A.Social skills are as important as high grades.

B.Interest in grades can shake self-confidence.

C.The writer regrets not having studied hard at school.

D. Danish educational system is for very smart students.

59.The writer wants to tell us that____.

A.learning happily is the key to self-development.

B. top marks may be helpful to increase one's interest.

C. tests should be improved to give children inspiration.

D.education should meet one's needs for word and money.

七、阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。(共8分,每小题2分)

Dr.Jack Todd is very interested in clean water .____,so it's natural that he is to developer of a small and affordable system(系统)to clean wastewater,His “Living  Machine" can clean wastewater in your home or in your business.

__61__ The wastewater goes into a big plastic tank where bacteria(细菌)start to break down the waste.A few days later after it is dealt with, the water is brought into a greenhouse filled with plants and fish.With the help of sunlight,the plants and animals remove more chemicals from the water,making it cleaner,Then the water can be reused for washing or bathing __62__ but the water is clean enough for watering the flowing, washing the dog, or even for bathing or swimming.

The advantage of this technology is that it is affordable and good for the environment. __63__. It can help to use less fresh water, and it can help keep the water supply unpolluted.

A.     If enough homes and businesses use “Living Machines”

B.      People like to plant trees around their houses

C.      He is also interested in saving money

D.     It cannot be used for drinking or cooking

E.      The “Living Machine” is a system for cleaning wastewater

八、阅读短文,根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)

Every year, wildfires(野火) destroy much forest land. homes are broken down, and thousands of people die. smokejumpers are stop helping to stop this.

Smokejumpers are a special kind of firefight. they jump from places into areas that difficult to reach by car or on foot. they race to put out fires as fast as they can.

At a fire site, Smokejumpers first examine the land and decide how to fight the fire. their main goal is to stop fire from spreading. using basic tools such as shovels and axes, smokejumpers clear land of burnable material like plants and other dry material. they carry water with them too, but not much.

Although most smokejumpers are men, more women are joining. Most important are your weight and height. Smokejumpers in the U.S. for example ,must be 54 to 91 kilograms, so they don’t get hurt when they land, or get blown by strong winds.

Smokejumpers must be able to live in the wilderness. in Russia ,many smokejumpers know how to find food in the forest and even make simple furniture from trees.

They work is dangerous, the hours are long. But for these firefighters, smokejumpers isn’t just a job. They love being able to jump out of planes, fight fires, and live in the forest. As 28-year-old Russian smokejumpers Alexi Tishin says,“This is the best job for the strong and brave.”

64. What are Smokejumpers?

65. Where do the jump from?

66. What’s their main goal?

67. Why should they have proper weight?

68. What’s needed to be a smokejumpers?

书面表达(共25分)

九、完成句子。(共10分,每小题2分)

根据中文意思完成句子。

69.很抱歉我没能参加你的生日晚会。

_____for missing your birthday party.

70.你在课余时间喜欢读书吗?

Do you _____ in your spare time?

71.杰克会和同学们相处得很好。

Jack will _____ his classmates.

72.这个演讲非常精彩。我们都听得很认真。

The speech _____ we all listened carefully.

73.他们很难在这么短的时间内想出新的办法。

_____ a new way in such a short time.

十、文段表达。(共15分)

根据中文和英文提示词语,写出意思连贯、符合逻辑、不少于60词的短文,所给英文提示词语仅供选用,请不要写出你的真实校名和姓名。

74. 生活中每个人都有过与他人分享的体验,如分享一本有趣的书、一段难忘的经历、一个闪光的想法……

现在,某英文报纸就分享(Sharing)话题征文,请你投稿。描述一次你与他人分享的经历,并谈谈你的感受。

提示词语:share…with…;experience; interest; learn; change; encourage; enjoy; happiness; confident














参考答案

一、听对话,选图

1、C  2、B  3、A  4、C

二、听对话或独白,选答案

5、A  6、B  7、C  8、A  9、A  10、B  11、B  12、C

13、A  14、B  15、C  16、C

三、听对话,记录关键信息

17、Appleman 18.four months 19. Monday 20. evening 21. 315

四、

22、A  23、B  24、C  25、C  26、C  27、D  28、B  29、A  30、A

31、D  32、D  33、B  34、A

五、

35、A  36、D  37、C  38、C  39、A  40、A  41、C  42、B  43、D

44、B  45、D  46、B

阅读理解

六、

47、C  48、B  49、A  50、C  51、D  52、C  53、D  54、B  55、A

56、D  57、D  58、B  59、A

七、

60、C  61、E  62、D  63、A

八、

64、Smokejumpers are a special kind of firefighter.

65. They jump from planes.

66. Their main goal is to stop a fine from spreading.

67. Because they won’t get hurt when they land,or get blown by strong winds.

68. To be a smokejumper,one needs to have proper height and weight,be able to live in the wildemess and love his/her job.

书面表达

九、

69. I am sorry

70. like reading

71. get along/on well with

72.was so wonderful that

73. It’s difficult for them to come up with

十、文段表达

74. One possible version

I had an eaperience of sharing.When my ramily moved,I had to go to a new school and study in a new class. The first test made me so nervous that Ifailed. Igot worried and felt helpless until one of my new classmates came up to me and asked softly if I was OK. After I told him about my problem, he gave me some advice. From then on,we got to know each other and shared our ideas,problems,and happiness.We became good friends. Sharing with friends helped me bring back my confidence and fit in with others.





最后编辑于:2015-03-10 16:55

本帖来源社刊

全部回复 (1)

  • 1

    点赞

  • 收藏

  • 扫一扫分享朋友圈

    二维码

  • 分享

课程推荐

需要先加入社团哦

编辑标签

最多可添加10个标签,不同标签用英文逗号分开

保存

编辑官方标签

最多可添加10个官方标签,不同标签用英文逗号分开

保存
知道了

复制到我的社团