2013年北京中考英语听力真题

发表于:2015-03-10 17:58 [只看楼主] [划词开启]


201 3年北京市中考

                

听力理解(共26分)

一、听对话,从下面各题所给的ABC三幅图片中选择与对话内容相符的图片。每段对话你将听两遍。(共4分,每小题1分)

 

二、听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的A. B.C三个选项中选择最佳

选项。每段对话或独白你将听两遍。(共12分,每小题1分)

请听一段对话,完成第5至第6小题。

5. What are the speakers going to do?

A. To have lunch.      B. To go shopping.     C. To do sports.

6. When will they be back to school?

A. By 11:30.     B. By 12:00.     C. By 12:30.

 

请听一段对话,完成第7至第8小题。

7. How does the woman feel?

A.A little nervous.    B.A little sad.     C.A little worried.

8. Where is the woman going?

A. England.     B. America.     C. Canada.

请听一段对话,完成第9至第10小题。

9. How is the man going to the City Hall?

A. By bike.     B. By car.     C. By bus.

10. Where is the City Hall?

A. On Park Road.     B. At King Square.     C.In Long Street.

 

请听一段对话,完成第11至第13小题。

11. Why is the woman going to learn Chinese?

A. She wants to meet new students.

B. She wants to get better grades.

C. She wants to go to China.

12. What do you know about the man?

A. He is good at Japanese.

B. He has to work hard this year.

C. He will join the International Club.

13. What are the speakers mainly talking about?

A. School life.    B. Personal interests.    C. Weekend activities.

 

请听一段独白,完成第14至第16小题。

14. How many parts are there in the race?

A. Two.     B. Three   C. Six.

15.What does the speaker think of the players in the race?

A. Brave and serious.    B. Strong and skillful.   C. Friendly and helpful.

16. What is the speech mainly about?

A. Who can enter the race.  B. Why people go to the race.  C. What players do in the race.

 

三、听对话,记录关键信息。对话你将听两遍。(共10分,每小题2分)请根据所听到的对话内容和提示词语,将所缺的关键信息填写在答题卡的相应位置上。


Landing Card

Name:_______17_______ Yang

Date of Birth: _______18_______16th, 1978


Job: a   _______19_______

Address: No. _______20_______ West Street, New York

Reason for the Trip: to visit a    _______21_______



四、单项填空(共 13 分,每小题 1 分)从下面各题所给的 A. B. C.D 四个选项中,选择可


以填入空白处的最佳选项。

22.I can't find my pen. Could you help____________ find it?

A. me     B. her     C. him     D. them

 

23. Lucy lived in Beijing from 2008____________ 2012.

A. on     B. to     C. at     D. of

 

24. --- Which do you prefer, tea____________   coffee?

    ---Tea, please.

A. but     B. so     C. or     D. and

 

25. Debbie is growing fast. She is even____________  than her mother.

A. tall     B. taller     C. tallest     D. the tallest

 

26.---____________ you sing an English song?

    --- Yes, I can.

A. Can     B. May     C. Must     D. Need

 

27.---Tom, supper is ready.

    ----I don't want to eat____________ ,Mum. I'm not feeling well.

A. everything    B. nothing     C. something     D. anything

 

28. There____________ many trees in front of my house now.

A. is     B. are     C. was     D. Were

 

29.---____________do you go to the cinema?

    ---Once a month.

A. How long     B. How far     C. How often     D. How much

 

30. Mr. Green, a famous writer, ____________ our school next week.

A. visited     B. visits    C. was visiting   D. will visit

 

31. Our teacher often asks us____________ questions in groups.

A. discuss     B. to discuss    C. discussing     D. discussed

 

32. Miss Lin____________ a lot of work for the poor area since 2010.

A. does     B. did     C. has done     D. will do

 

33. Flowers____________ along the road last year.

A. plant     B. planted     C. are planted    D. were planted

 

34.I don't remember____________ the book yesterday.

A. where I put     B. where did I put

C. where will I put     D. where l will put

   

五、完形填空(共12分,每小题1分)

阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A. B. C.D四个选项中,选择最佳选项。

My stutter(口吃)had always been much of a problem. I'd had so many specialists for my______35________ over the years. As l walked down the hallway to meet a new one, memories popped in my head of how painful(痛苦的)being a kid who stutters had been. It______36________ hurt.

   “Hello! I'm Mrs. Claussen. I hear you're from Texas!"

   “Ye-Ye-Ye-Yes m-m-m-m-m-m-m-aam I am…”My heart felt like it was pounding through my chest and my hands were dripping wet. I really blew that______37________ .

   “Well," she said with a ______38________Smile. 161've always liked Texas."

She turned out to be the best speech specialist I've ever had, not like those who told me to clap my hands while speaking. She was______39________.She spent the first several weeks just talking to me  - asking me all kinds of questions about myself,especially my feelings. And she______40________ . She then began to teach me about the speech. Not just about my speech, but about everybody's.

I______41________ in my old school and was a pretty good tenor(男高音), but I learned that the new school's singing group was all filled up. It was such bad news, for I thought that was the one thing I could really do well - and I could do it______42________ stuttering. Somehow Mrs. Claussen finally got me in the group. I felt like she really cared about me as a person, not just a speech student.

During the next two years, my speech didn't get much better - except with her. When I was in college, things got worse. I once even wondered if I would ever be able to______43________ ! It was a very depressing time, and I often felt alone. When I was feeling really sorry for myself, I remembered Mrs. Claussen had told me whether I could______44________ my speech was all up to me. She had told me not to fight for perfect speech, just better speech. She was right about that. I finally improved my speech greatly.

Many years have passed, but I think of her from time to time, wondering if she had as much______45______ On her other students as she had on me. I like to think that she did. Her name was Mrs. Claussen... and she______46_______ . I'II never forget her.

35. A. speech      B. study      C. dream     D. fear

36. A. maybe      B. even      C. still       D. never

37. A. instruction   B. description   C. introduction  D. presentation

38. A. shy         B. cold      C. weak      D. kind

39. A. silent       B. simple     C. direct     D. different

40. A. cried      B. listened    C. waited     D. stopped

41. A. sang      B. spoke     C. played     D. clapped

42. A. against     B. besides C. beyond    D. without

43. A. practise     B. communicate  C. report     D. reply

44. A. train       B. share      C. change     D. follow

45. A. advice      B. influence    C. dependence  D. action

46. A. continued    B. taught     C. agreed     D. cared

阅读理解(共44分)

六、阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的ABCD四个选项中,选择最

佳选项。(共26分,每小题2分)

                                                                           A

47. How many popular articles are there in the magazine?

A. 2     B. 3      C. 4     D.5

 

48. Which article is about saving money?

A. Ice cream and banking.                     B. Black sheep and Uncle Bob.

C. Relation between you and food.    D. Films that aren’t really about Canada.

 

49 . What is Black sheep and Uncle Bob about?

A. American films.    B. Family stories.    C. Food.     D. Banking.

 

B

I bought a jasmine plant for my office. When I bought it, I was told it would bloom(开花)and the sweet smell would fill my office. I had the plant for two months, and every day I looked at it, but there weren't any flowers or pleasant smell. I was not happy, so I gave the plant to my friend Linda.

One day, another friend Mary called and invited me to her office. When I walked in, her jasmine flowers surprised me. I reached out to touch the flowers. Mary cut some and gave them to me. I couldn't help smelling them. Surrounded by the sweet smell of only a handful of these flowers, I suddenly understood something.

Mary bought her plant the same time I did. It took a year for her jasmine to bloom. I was so impatient for mine to bloom; regretfully, I gave it away.

In a way my life is like the jasmine plant. I need to be patient and let things happen.

Last Sunday Linda told me that she was going abroad the next week. Before she left, she returned the plant to me. This time I am going to wait. I have learned that when we want something in our life, we have to be patient. I am slowly learning to have that patience to wait for my jasmine to bloom.

50. Before she gave the jasmine away, the writer had it for               .

A. one day         B. one year        C . two weeks       D. two months

51. When the writer saw Mary's jasmine, she felt____________ .

A. unhappy    B. peaceful     C. hopeful     D. surprised

 

52. What has the writer learned from her experience?

A. Patience is needed in life.

B. Flowers can make life better.

C. Friendship is necessary for us.

D. Jasmine can be a wonderful plant.

 

C

Assertiveness is the ability to confidently express your opinions, feelings,attitudes, and rights, in a way that doesn't infringe(侵犯) the rights of others.

Many of us are taught that it is not nice to consider our own needs above those of others. If someone says or does something that we don't like, we should just be quiet and try to stay away from that person in the future.

Why is Assertiveness important?

If you don't know how to be assertive, you might experience:

•Depression - Anger, a sense of being helpless, hopeless, or of having no control over

your life.

•Resentment - Anger at others for taking advantage of you.

•Frustration - Why did I allow that to happen?

Most people find it easier to be assertive in some situations than in others. This makes perfect sense. It's a lot easier to hold your ground with a stranger than with someone you love. But the more important the relationship is to you, the more important it is to be assertive. Assertive behavior leads to increased respect from

others

But before you decide to act assertively, you have to decide if you can live with the results. Although assertive behavior usually will result in a positive response  (积极的回应)some people  might react differently.

How to be effectively(有效地) assertive:

•Use "I" statements. Keep the focus on the problem you're having. "I'd like to be able to tell my stories without interruption." instead of "You're always interrupting my stories ! "

•Use facts, not opinions. "Did you know that shirt has a hole?" instead of "You're not going out looking like THAT, are you?"

•Express ownership of your thoughts, feelings, and opinions. "I get angry when he breaks his promises. " instead of "He makes me angry. "

• Make clear and direct requirements. Don't invite the person to say no. "Will you please?" instead of 'Would you mind...?" or "Why don't you...?"

•Keep repeating your point. Use a low level and pleasant voice. Don't try to explain yourself.

53. The writer probably agrees that____________.

A. you should consider others' response before you act assertively

B. you should be assertive if you want to get good marks

C. assertiveness is the ability to infringe others' rights           .

D. assertive behavior will bring you bad feelings

54. The expression "hold yourround" probably means “_________________”

A. reach an agreement                               

B. insist on your point

C. keep your word                               

D. keep on fighting

55. Which of the following helps you to be effectively assertive?


B. Expressing ownership of others' thoughts.                  

C. Making requirements directly and clearly.

 D. Using your opinions instead of facts.

D                                 

The willful blindness  in hockey toward concussions (头部撞击) has dropped. Hockey Canada has followed the lead of USA Hockey in preventing bodychecking (身体拦截) below age 13. A bad head injury of Sidney Crosby, the hockey's greatest star, opened the eyes of hockey people everywhere. This country's children have been facing similar danger at early ages, and Hockey Canada had to deal with a deepworry in the minds of Canadians to make the rule change. The liking for bodychecking from an early age is part of what makes Canadian hockey what it is.

The change in rules should be taken as a chance to draw special attention to skill development in an environment free of danger.  It may also control the loss of thousands of young players who don't enjoy that environment.

For years, many Canadian hockey  parents and coaches have insisted that bodychecking at early ages is necessary to ensure that players can do it safely at older ages. True or not, there may be a safer way to teach hitting than to make younger players pay a price for it in head injuries. When USA Hockey changed its rules for the 2011-2012 season, it also created bodychecking-education programs that will be mandatory(强制的) for all coaches,  including those teaching players in  the pre-checking ages. And it began to encourage more "touch" - without real bodychecking - from 9 t0 12. It also made the rules for 13 and up stricter. The USA is trying to show that it's possible to teach hockey protective skills without putting11 and 12-year-olds in greater danger. It's worth the try.

Hockey Canada has taken serious steps to do away with hits on the head. However, it's hard to change a sports culture so connected with who we are as a country. Too often, bodychecking has been used to try to separate a player from his head rather than from the ball. Children were paying a price for this country's love of the game.

There are always changes in Canada's game, and the change in the bodychecking age sends the clearest message yet to coaches and parents that player safety is paramount(至上的) in the game.

 

56. We can tell that the problem of bodychecking in Canada____________.

A. is controlled strictly

B. is taken more seriously now

C. is caused by players' carelessness

D. is connected with players' interest

 

57. What does the writer want to tell us in Paragraph 2?

A. The safe ways of controlling the loss.

B. The steps of drawing special attention.

C. The possible results of changing the rules.

D. The methods of improving the environment.

 

58. What can we learn from the passage?

A. The USA found a safer way to teach bodychecking.

B. Bodychecking-education programs in the USA are successful.

C. Bodychecking is a good way to value players' skills in the USA.

D. The USA has tried to create an environment of less bodychecking.

 

59. What is probably the best title' for this passage?

A. Which is more important?

B. How do we change the rules?

C. Why is hockey a dangerous game?

D. When should bodychecking be prevented?

七、阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。(共8分,每小题2分)

Time to Dance

     Are you the kind of person who likes to move with music? It's a natural thing to do. Even little children start jumping up and down when they hear music.

     Scientists say that animals dance, too_____60______ . The "dances" of animals send messages to other animals. But when people dance, they express feelings about life and love, or about these very human experiences.

     Dances are good for you in many ways. For one thing, dancing is good for you physically. It makes your heart work and makes you breathe fast. _____61______. If you go dancing often, you can keep physically fit. You may feel very tired after dancing, but you’ll probably also feel relaxed and happy. This is another important point about dancing. It gives you a chance to express your feelings and feel better about yourself_____62______, dancing helps those feelings go away.

    _____63______ Some dances are for couples and some are for groups. But all kinds of dances give you a chance to meet new people or to do something enjoyable with friends.

A. But their dancing is different

B. And finally, it's a social activity

C. If people like dancing very much

D. If you are angry or upset about something

E. It also makes you use your arms and your legs

 

.阅读短文 根据短文内容回答下列各题(共10分,每题2分)

     Camping in your backyard is full of fun, whatever your age. It's great for keeping us

relaxed. It offers chances to check the night sky and to be noisier than usual. It lets us

have friends over to stay who might not fit inside the house! Follow these instructions and

you'll have a night you’ll never forget!     

Put up your tent.

     Depending on the number of family members and guests, you may need more than

one tent. Tell your friends to bring their tents if needed. Follow the instructions or check

out the articles on how to put up a tent on the Internet.

Prepare your bedding.

      You'II want your guests to be able to relax in comfort. Put something soft to lie on on

the floor: A blow-up air mattress or thick comforters may work well. Fill the tent with soft

toys and  blankets (毯子). Have lightweight sleeping bags or cotton blankets. They are

especially important if you live where the night temperatures drop greatly.

Prepare a seating area.

      If you have a picnic table, that would work best. If not, set up a few chairs and a small table to set out drinks and food. A simple choice is to lay out a blanket in the sun,so that your friends can eat and talk. Be sure the grass isn 't wet!

Make memories.

     Plan some activities. You're camping in the backyard, so it's time to make the most of being outdoors.

     Have a camera nearby to take silly photos of you, your family members, and your friends. Take one large group shot with everyone smiling and laughing. Be sure to make copies for everyone!

64.  Is camping in the backyard great fun?

65.  What can we do to help relax our guests?

66.  What is a simple choice to prepare a seating area?

67.  How do we make memories?

68.  What is the passage mainly about?

书面表达(共25分)

九、完成句子(共10分,每小题2分)

     根据中文意思完成句子。

69.你最好买一本英语词典。

     _________  buy an English dictionary.

70.我爸爸过去常常开车上班,现在坐公交车了。

     My father_____________  go to work by car, but now he takes the bus.

71.大家正盼望着暑假呢。

    We_____________ the summer holiday.

72.我一读完这本书就还给你。

     I will return the book to you___________________ it.

73.北京园博园每天下午六点才关门。

     Beijing Garden Expo Parks______________________ six o'clock in the afternoon

every day.

 

 

十、文段表达(1 5分)

       根据中文大意和英文提示词语,写出意思连贯、符合逻辑、不少于60词的短文。所给

英文提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

74.上学期间,学校的某些场所一定给你留下了美好的记忆,如教室、阅览室、操场等。某

英文报纸正以“My Favourite Place at School”为题征文,请你投稿。描述一个你最喜欢的地

方,并请说明原因。

提示词语:classroom, reading-room, playground, bright, quiet, large, help, improve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2013北京中考英语试卷参考答案

听力:1.B 2.A 3.B 4.C
5.A 6.C 7.A 8.A 9.C 10.A 11.C 12.B 13.A 14.B 15.B 16.C
17.Jack 18.May 19. taxi driver 20.7 21.sister

 

单选 

答案:22-26 ABCBA  27-31 DBCDB  32-34 CDA   

解析: 22题考查人称单词, 23题考查介词词组from to, 24题考查连词or, 25题考查比较级, 26题考查情态动词can,   

 

27题考查不定代词anything用于否定, 28题考查there be句型, 29题考查How often表示问频率, 30题考查将来时,   

 

31题考查ask sb to do, 32题考查现在完成时, 33题考查被动语态结合过去时, 34题考查疑问句转陈述语序.  

作文 

 

 

My favorite place at school 是今年的作文题目  

我对这道题做一个简要的分析

看似说一个地方是说明文其实恰恰相反这道题最好写成记叙文和情感议论文的结合这一点和今年我们不断在说的总趋势是保持一致的.   

具体思路

既然是favorite place,  那么首先要写的就是 "What", 点出写作的出题内容.  接下来才是关键不要一直去描述那个地方而要重点解释"Why"  "How", 为什么是最喜欢的, 又是如何通过细节来展示的。  

所以文章的主题段落要有细节的记叙同时有道理的说明, 也就是要夹叙夹议,点出Why  How  

 

 

人教版新目标初二下英语同步辅导(一)初中二年级下un...初中二年级下Un...

 

 

 

最后回应主题, 抒发感情。  

这道题看似好写,但难以得高分,原因就在于大多数学生把文章的重点完全放在了描述这个地方上, 但事实上却疏漏了对于喜欢原因的解释,和记叙和议论的相结合。其实上课的时候经常练我们也讲过不知道孩子们能不能想到这一点.  另外文章要写出层次来,才算是好作文,否则只能是一片一片的没有条理的堆砌,那样得不到高分的。   

完形一个口吃男孩的故事 (改编自国外杂志上的一篇文章答案及原始文章

见下

答案:35- 39 ACCDD  40 -44 BADBC  45-46 BD    

阅读 

A: CAB      B: DDA     C: ABC    D:BCDA  

 

还原句子 

60-63  AEDB  

阅读与表达 

64, Yes. 

65, Put something soft to lie on on the floor. 

66, A simple choice is to lay out a blanket in the sun. 

67, By taking photos of us, our family members and friends. 

68, What fun of camping is and how we have a great camping.  

完成句子 

69,  You'd better 70,  used to 

71,  are looking forward to  72,  as soon as I finish reading 73,  won't close until/don't close until

 


最后编辑于:2015-03-11 10:40

本帖来源社刊

全部回复 (1)

  • 2

    点赞

  • 收藏

  • 扫一扫分享朋友圈

    二维码

  • 分享

课程推荐

需要先加入社团哦

编辑标签

最多可添加10个标签,不同标签用英文逗号分开

保存

编辑官方标签

最多可添加10个官方标签,不同标签用英文逗号分开

保存
知道了

复制到我的社团