2014年上海中考英语听力真题

发表于:2015-03-16 13:57 [只看楼主] [划词开启]

2014年上海市初中毕业统一学业考试

 英语试卷

(满分150分,考试时间100分钟)

Part 1    Listening (第一部分 听力)

I. Listening Comprehension.(听力理解) (共30分)


A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片)(6分)  


 1、___ 2、___ 3、___ 4、___ 5、___ 6、___

7.         A) Chemistry.                     B) History.                C) English.          D)Maths

8.         A) A hamburger.                 B) A fruit salad.        C) A hot-dog.          D)A Sandwich

9.         A) Tired.                            B) Surprised.             C) Excited.                 D) Frightend

 10.     A) Watch TV.                     B) Play football.        C) Go to the cinema.         D) Read a book.

11.     A) Fifteen minutes’walk.                                     B) Fifteen minutes’ bus ride.

C)   Fifty minutes’ walk.                                       D) Fifty minutes’ bus ride.

12.     A) Thursday.                       B) Friday.                 C) Saturday.                             D) Sunday.

13.     A) Trips.                             B) Computers.           C) Parents.                                D) Jobs.

14.     A) At the beach.                  B) At the airport.       C) In the theatre.                       D) In the hotel.

 


C. Listento thepassage and tell whether the following statements are true or false (判断下列句子是否符合你听到的短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示)(6分)

15. My aunt and uncle sent me a bottle of honey as a birthday present last year.

16. The smell of my hair attracted lots of bees when I went outside.

17. I jumped into my neighbour’s swimming pool to stay away from the bees.  

18. When I climbed out of the pool, the bees were still flying around.

19. My aunt and uncle wrote me a letter and apologize height="3" width="1" />d to me.

20. This is a story about my unforgettable birthday present.

 

 

D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每空格限填一词)(10分)


21.        Dan Carter lives inLondonand works as __________ __________ there.

22.       Dan and I stay in touch __________ __________ and sometimes we call each other.

23.       When I __________ __________ or when I need to talk to somebody, I can always call Dan.

24.       Dan is always __________ __________ everything and he never says sorry.

25.       One day, we arranged to meet __________ __________ to play football, but Dan didn’t come on time.


 Part 2 Phonetics, Grammarand Vocabulary

(第二部分 语音、语法和词汇)

II. Choose the best answer(选择最恰当的答案)(共20分)

26.      GardenSchoolis very famous and it’s Mary’s first choice. Which of the following is correct for the underlined word?

A)/fɜːst/                         B) /fi:st /                  C) /fri:st /                         D) /frist /

27.       Do you see that good-looking young man? ____________  is a famous Korean film star.

A) He                              B) His                      C) Him                            D) Himself

28.       More and more people inShanghaichoose to go to work__________ underground.

A) in                     B) with               C) by                 D) for

29.      Students are encouraged to share their learning experience__________ their classmates.

 A) to                              B) in                       C) at                                      D) with

30.       The traffic is moving very slowly as so many cars______________ on their way back toShanghai.

A) am                             B) is                        C) are                   D) be

31.      —_________ can you finish the report on food safety?

—   In two days.

A) How far                      B) How much       C) How often          D) How soon

32.       Old Mr. Black lives happily with his three dogs. ___________ of them are part of his family.

A) Both                          B) All                        C) None                            D) Neither

33.       Air pollution has become__________ than ever before. We must do something to stop it.

A) serious                                                        B) more serious

C) most serious                                                D) the most serious

34.      _____ carefully, Michael! There’s a school ahead.

A) Drive                           B) To drive               C) Drove                          D) Driving

35.       All passengers___________ go through safety check before they take a plane.

A) can                              B) may                     C) must                            D) ought

36.      — Would you like to go to the cartoon show with me?

— It sounds like fun, __________ I’m too busy.

A) so                               B) for                       C) or                                 D) but

37.       John didn’t give up looking for a job __________ he got an offer from a German company.

A) until                            B) since                    C) because                        D) if

38.       Aunt Lucy will tell us something about her trip toAustraliawhen she _______________ back.

A) came                           B) comes                  C) would come                  D) will come

39.       The robot can help me sweep the floor. ___________  smart invention it is!

A) What                           B) What a                 C) What an                       D) How

40.       Susan and Lily___________ tomatoes and other vegetables on the farm this time yesterday.

A) pick                                                           B) are picking

C) will pick                                                     D) were picking

41.       By the end of last week, she ____________  in the west ofChinafor two months helping the homeless children.

A) will stay                                                     B) has stayed

C) would stay                                                  D)had stayed

42.       Harry has decided  __________ an online shop after graduating from school.

A) open                            B) to open                C) opened                         D) opening

43.       I wouldn’t mind___________ a roommate. We can help each other and save money as well.

A) having                         B) to have                C) have                             D) had

44.        — Remember to print on both sides of the paper.

—__________.

A) Me, too.                                                     B) Well done.

C) Sure. I will.                                                D) That's all right.

45.  — I was just in time to get there for the meeting. Thank you for lending me the bike.

       — __________.

      A) That’s right.                           B) Of course not.

  C) You’re welcome.                           D) The same to you.

 

III. Complete the following passage with the words or phrase in the box. Each can only be used once(将下列单词或词组填入空格。每空格限填一词,每词只能填一次)(共8分)

A)     behavious     B) mad        C) refused      D) argued     E) modern

 



My relationship with my mother changed after I went to college. When I was at home, we46      about many things, for example, wearing makeup(化妆) and talking on the phone. One time, before a big party, she 47        to let me leave the house. She thought my makeup was too heavy. I had to wash my face before I went to the party. I was the only girl without makeup, and I was so48   . And when I talked to my friends on the phone, my mum always shouted to tell me to hang up, and the person I was talking to could hear her. Her49      always made me upset.

A)closer to     B) completely    C)  tradition       D) together        E) advice

 

 


But after a few months at college, I changed myself50      . I met new people. I started learning about history, politics, and the world. I didn’t have the time or patience for long phone conversations. I stopped caring so much about things like makeup. I once went to a party with no makeup on, but I felt fine. I just laughed about it. My new way of thinking brought me 51       my mother. Now, I talk to my mother almost every day. We get along quite well. We go to movies52           and read the same books. I tell her about my problems and she gives me good53      . Last month, my mother helped me through a bad time. She is an amazing person. I know that now.

 

IV.     Complete the sentences with the given words intheir proper forms(用括号中所给单词的恰当形式完成下列句子。每空格限填一词)(共8分)

54.       Don’t be afraid of making __________. They help you learn. (mistake)

55.       The medicine should be taken___________ a day after meals, George. (two)

56.       I plan to enter for a summer camp with a friend of____________ . (me)

57.       I am not satisfied with the service here. I want to speak to the______________ . (manage)

58.       The boy moved__________  into the hall as the concert had already begun. (quiet)

59.       The soldier saved the boy from the flood with a piece of ___________. (wooden)

60.       Shops are not allowed to __________cigarettes to anyone under the age of 18. (sale)

61.       Many people enjoy reading e-books, but I__________ it as it’s bad for the eyes. (like)

V. Complete the following sentences as required(根据所给要求完成句子。62-67小题每空格限填一词)(共14分)

62.       Ben has finished the project on reusing natural resources. (改成否定句)

Ben __________ __________the project on reusing natural resources.

63.      Amy will study in an international language school for several weeks. (对划线部分提问)     __________ __________will Amy study in an international language school?

64.      I was surprised to see my sister’s photograph on a magazine cover. (保持句意基本不变)      __________my__________, I saw my sister’s photograph on a magazine cover.

65.       The girl wondered where she would meet her friends the next morning. (改为简单句)

The girl wondered__________ __________meet her friends the next morning.

66.      Sometimes we use smart phones to take pictures instead of cameras. (改为被动语态)

Sometimes smart phones__________ __________ to take pictures instead of cameras.

67.       John asked, “Can you look after my pet dog while I’m away?” (合成宾语从句)

John asked __________I __________look after his pet dog while he was away.

68.       doing, the students, in the lab, an experiment, are (连词成句)

        ________________________________________________________________.


Part 3Reading and Writing (第三部分 读写)

 

Sally: an animal doctor

What’s the worst thing thats ever happened in your job?

Probably the dog that bit me. It wasn’t a big one - I don’t mind  the big ones. The small ones are the worst. It gave me a very nasty bite.

Have you ever done any other jobs?

Yes, I did different kinds of jobs when  I was a student. One summer I did fruit-picking inSpain.

What’s the  worst job you’ve ever  done?

In order to  improve my English, I worked for a rich family inNew York. I never had a day off and I had  to do everything – cooking, cleaning, shopping- and look after their horrible  children. I left after two weeks and managed to get a job as a waitress in an  Italian restaurant.

Leo: an  actor

 

What’s the worst thing that’s ever happened in  your job?]

So many bad  things have happened-but I think my worst moment was when I read my first bad  review in the newspaper. They wrote terrible things about me, and I was so  upset. After that I didn’t read my reviews any more.

 

Have you ever done any other jobs?

Oh yes, it’s  hard to make a living as an actor. So I’ve done lots of part-time jobs over  the years. For example, I’ve worked in a shop, sold ice cream at the beach  and handed out publicity flyers in the street.

What’s the worst job you’ve ever done?

The worst  job I’ve ever done was at an egg-packing factory. Working conditions are  terrible-you stand for hours at the end of a belt, putting eggs into boxes.  You can’t have a break, and if you want to go to the toilet, you have to ask  for permission. And worst of all, the smell was terrible- I’ve never eaten an  egg since then.

 

69.       The underlined word “one” refers to “__________”.

A.dog                              B) bite                             C) event                            D) job

70.       Sally has done the following jobs EXCEPT __________.

A)picking fruit inSpain

B)working for a rich family

C)looking after sick animals

D)cooking in an Italian restaurant

71.       After reading his first bad review in the newspaper, Leo __________.

A) wrote more reviews                          B) replied to every review

C)  gave up his job as an actor                  D) stopped reading any of his reviews

72.   What does Leo think of being an actor?

        A) It’s hard to make a living.                 B) It’s helpful to read his reviews.

        C) It’s easy to make lots of money.            D) It’s fun to have different experiences.

73.   What did Leo hate most when working at an egg-packing factory?

        A) No breaks.                                 B) Standing for too long.

        C) The bad smell.                              D) Putting eggs into boxes.

74.   The best title of the passage might be __________.

        A) An Animal Doctor                          B) Terrible Job Experiences

        C) How to Find a Part-time Job                   D) Reviews of Sally and Leo

B. Choose thebest words andcompletethepassage (选择最恰当的单词完成短文)(12分)

Be yourself

We wish that we could be better at sports or more attractive. We wish we had nicer clothes or more money. Everyone likes to feel that lie or she is special.____75____ , many of us grow up believing that we’re not special at all. We believe we are not good enough just as we are.

Most parents want us to be the best we can be. Very often, they____76____us to others. By doing this, they try to encourage us to do better. They mean well, but the message we often get is that we’re not good enough. We begin to believe that the only way we can be special is by being better than someone else, but we are often____77____ .There will always be someone out there who is better than we are at something. Plenty of people around may not be as smart as we are, but they are better at sports. Or they may not be as good-looking, but they have more money. It is ____78____ for us to be better than everyone else all the time.

We all want the things that we believe will make us better people. But very often we don’t realize that we already have____79____us the very things that we want. These things make us different from others. When we are growing up, ____80____sometimes forget to tell us that we are special, that we are good enough. Maybe no one told them when they were growing up. Anyway, it’s up to us to remind them from time to time that each of us, in our own way, is special. What we are is enough.


75.

A) Again

B) Next

C) Besides

D) However

76.

A) describe

B) compare

C) introduce

D) prefer

77.

A) lonely

B) forgetful

C) disappointed

D) nervous

78.

A) helpful

B) impossible

C) necessary

D) unfair

79

A) inside

B) among

C) around

D) for

80.

A) friends

B) scientists

C) parents

D) doctors

 

C. Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺。每空格限填写一词,首字母已给出) 14分)

A school newspaper The Teens asked over one thousand teenagers how they spent their spare time. Here they report the r      81     of the survey. It’s not at all surprising to learn that most teens said they wanted more free time. Most have less than an hour a day for after-school activities.

P       82        activity was popular among both girls and boys, averaging between three to six hours a week. Favourite sports among girls were tennis, basketball and swimming. Boys said they liked football, basketball and skating.

Speaking of entertainment, music and TV were popular. About half of those surveyed said that music was their favourite activity. This i        83       both listening to and playing music. TV was also very popular. Three quarters said they preferred watching TV to reading a book or magazine.

Unexpectedly, as many as three out of ten teenagers mentioned that collecting things was something they liked to do in their spare time. They had v       84         collections from cartoon books and baseball cards to stickers, toys and coins.

V   85        friends was also popular. Eight out of ten teenagers said they met friends once a week. Nine out of ten said they contacted friends through the Internet. A    86    popular way of contacting friends was the telephone. Everyone we surveyed said they spoke to friends every day. Most said they spoke about twenty minutes a day. Surprisingly, teenagers s     87        went dancing, especially girls. Only one out of ten said they went to the dance regularly.

D. Answer the questions (根据短文内容回答问题)   (12 )

Chris is not a traditional explorer(探险者)- he usually works in an office for a large organization. Yet his job can sometimes be just as exciting and dangerous as being an explorer.

Chris works for MSF, an organization also known as Doctors Without Borders (无国界医生). MSF sends trained doctors all over the world to help people after a war or a disaster. Chris is a doctor fromFrancewho has travelled to many places to organize programmes that help people.

At the moment, there are over 27,000 trained medical staff taking part in MSF projects and tasks. The organization received the Nobel Peace Prize in 1999. All kinds of doctors can volunteer for MSF. They need to be prepared to go almost anywhere in the world and, of course, they should expect difficult conditions. Doctors with experience in tropical(热带的)diseases are especially useful because most of MSF’s work is inAfrica. When MSF accepts a doctor for a task, he has to go for at least six months. When doctors have completed a few tasks, they might be sent on an emergency task following a disaster, such as an earthquake.

But why would a doctor leave a comfortable life and a good salary to join MSF? According to Chris, the experience you gain is a great help in your career. Besides, just like the explorers of the past, you need to keep an open mind and learn to mix well with the people you meet. Most importantly, at the end of each task, you have made a real difference to people’s lives.

88.      Does Chris work for a large organization?


89.      When does MSF send trained doctors all over the world to help people?


90.      How many medical staff are taking part in MSF projects and tasks?


91.      What kind of doctors are greatly needed inAfrica?


92.      According to Chris, why is his work important to other people?


93.      Why is an MSF doctor’s job exciting and dangerous?



VII. Writing (作文) (20)

94.     Write at least 60 words about the topic “This time next year“ (明年此时为题,写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格)

你是否想象过,明年此时,你的生活会发生怎样的变化?你对自己或他人有怎样的期待?你能为此做些什么?)

(注意:短文中不得出现任何人名、校名及其它相关信息,否则不予评分。)

The following sentence patterns are for reference only. ( 以下句型仅供参考)

Ø  I hope to /I hope that...

Ø  Perhaps I will...

Ø  It will be exciting / necessary / terrible to ...






2014年上海市初中毕业统一学业考试

英语试卷答案要点

一、         答案要点

Part I

I.  1. G      2. A              3. H              4.B         5. E        6. D

7. C      8. D              9. A              10. C      11. A     12. B      13. D      14. B

15. F     16.T       17.T       18. F      19. F     20.T

21. A teacher             22. by email/ by e-mail            23. feel sad

24. late for                 25.at 7:00/at seven

Part II

II.    26. A 27. A 28. C 29. D 30. C 31. D 32. B 33. B 34. A 35. C

36.  D 37. A 38. B 39. B 40. D 41. D 42. B 43. A 44. C 45. C

III. 46. D 47. C 48. B 49. A 50. B 51. A 52. D 53. E

IV. 54. mistake           55. twice           56. mine              57. manager               58. quietly

      59. wood               60. sell                61. dislike

V. 62. hasn’t finished             63. How long         64. To, surprise          65. where to

66.  are used                       67. if/whether, could

67.  The students are doing an experiment in the lab.

Part III

VI. A. 69. A       70. D      71. D    72. A    73. C      74. B

B.75. D              76. B      77. C    78. B    79. A      80. C

C.81. result(s)      82. Physical               83. included               84. various               85. Visiting

86. Another     87. seldom

 D.   88.  Yes(, he does).

89.   After a war or a disaster.

90.   Over 27,000.

91.  Doctors with experience in tropical diseases.

92.  Because at the end of each task he has made a real difference to people’s lives. / Because his job makes a difference to people’s lives.

93.  (It is exciting) because you may travel to many places and help people in need. (It is dangerous) because you may work in difficult conditions.

(Any reasonable answer is acceptable.)


VII. 94.omitted。

 

最后编辑于:2015-06-26 15:44

本帖来源社刊

全部回复 (10) 回复 反向排序

  • 0

    点赞

  • 收藏

  • 扫一扫分享朋友圈

    二维码

  • 分享

课程推荐

需要先加入社团哦

编辑标签

最多可添加10个标签,不同标签用英文逗号分开

保存

编辑官方标签

最多可添加10个官方标签,不同标签用英文逗号分开

保存
知道了

复制到我的社团